Chevron Annex

Pittsburgh, PA

Robert Mroskey | Construction Option

{ Mroskey - Home



Student Bio

Building Statistics

Building Abstract

Tech Assignments

Thesis Research

Thesis Proposal


Final Report




Burchick Logo


Part 1


General Project Information

Project Name Chevron Annex
Location Pittsburgh, PA
Building Occupany Name University of Pittsburgh
Occupancy Type Group B Occupancy per IBC 2006
Size 35,000 sf
Number of Stories 3 Story Vertical Addition (2 Chemical Research and 1 Mechanical Penthouse)
Dates of Construction November 2009 - September 2011
Delivery Method and Cost Information Design-Bid-Build = $25 Million



Primary Project Team

Owner University of Pittsburgh
Construction Manager Mascaro Construction Co.
General Contractor Burchick Construction Co., Inc.
Architect Wilson Architects
Associated Architect Renaissance 3 Architects
Structural Engineer Barber & Hoffman, Inc.
MEP/FP Affiliated Engineers, Inc.
Civil Engineer The Gateway Engineers, Inc.
Landscape Brown/Sardina, Inc.


Project Architecture

The Chevron Annex is a vertical addition to the Ashe Auditorium and is seperated from the Chevron Tower with a fire wall. The addition is three stories, which consists of two floors dedicated to chemical research and one floor for mechanical space. The annex is connected to the Chevron Tower by a ramp at each of the new floors.
There are a few key architectural features that stand out on the Chevron Annex. The main feature of the building is its complex facade that uses a number of different systems and is described in the next section. An aluminum cladded eyebrow also accents the building's southwest corner. Additionally, the interior is complex because each of the lab floors have an extensive amount of laboratory casework, architectural millwork and glazing that all work together to create a unique space.
The Chevron Annex uses the 2006 International Building Code (IBC 2006) as its main building code. It is a fully sprinkled building and also complies with the requirements for type 2B construction. The building is a chemical research lab for the Univeristy of Pittsburgh and follows the zone type of an Education Medical Institution (EMI).


Building Enclosure

The facade of the building is a combination of a number of systems. Some of these systems include terra cotta, metal panels, louvers and glazing. The terra cotta system is a clay tile veneer that is placed on a series of rails and clips. This system is a total of six inches in depth and uses a combination of six and twelve inch high tiles of various lengths to help accent the other systems used on the facade. The metal panels and louvers are used together to help add contrast to the building. The metal panel system is roughly four inches thick and consists of aluminum panels, clips and insulation. A curtain wall glazing system is also used oni the building's facade. The curtain wall is two stroies high and is surrounded by the terra cotta and metal panels. A sunshade system accents the curtain wall and is comprised of aluminum sunshade support outriggers and twelve inch extruded aluminum airfoil blades.
The roofing system is a new Thermoplastic-Polyolefin (TPO) system which is placed over protection board on three inch tapered insulation with air barrier and gypsum board sheathing. This is all placed on top of metal decking supported by the building's steel frame.


Sustainability Features

The Chevron Annex is in pursuit of a LEED Gold rating. A LEED Scorecard was developed using the LEED-NC Checklist, with a majority of the project's points coming from the Sustainable Sites and Indoor Environmental Quality sections. The project team is anticipating forty-one out of sixty-nine points. This certification will help acknowledge the building in its attempt to implement strategies for better environmental and health performance, as well as adding another LEED certified building to the University of Pittsburgh's campus.
Senior Thesis Home Page | Pennsylvania State University | Architectural Engineering | Contact Me
Note: While great efforts have been taken to provide accurate and complete information on the pages of CPEP, please be aware that the information contained here with is considered a work in progress for this thesis project. Modifications and changes related to the original building designs and construction methodologies for this senior thesis project are solely the interpretation of Robert Mroskey. Changes and discrepancies in no way imply that the original design contained errors or was flawed. Differing assumptions, code references, requirements, and methodologies have been incorporated into this thesis project; therefore, investigation results may vary from the original design.
This page was last updated on October 24, 2011.
This website is hosted by the AE Department © 2011/2012.